Άρθρα

matsoukaskopilasia

Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία
Ευθύμιος Ματσούκας

Ζήτημα εξουσίας ή Κωπηλασία στον Αχέροντα

Ιστορικό μυθιστόρημα
Κ.Α.: 28134, ISBN: 978-960-493-022-7,
διαστάσεις: 14x21,
σελ.: 672,

Το βιβλίο αυτό κινείται ανάμεσα στο μυθιστόρημα και στο  χρονικό  της  πολιτικής  ιστορίας  του  τόπου  μας από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη Μεταπολίτευση. Μέσα από ήρωες φανταστικούς αναδεικνύει αληθινά  γεγονότα  και  σκιαγραφεί  πραγματικές καταστάσεις.
Μια  κοπέλα,  η  Ρόη,  έζησε  τον  μεγάλο  έρωτα  στην κατεχόμενη Αθήνα και στην Αντίσταση, τον οποίο της στέρησε αμέσως μετά ο Εμφύλιος, για να ακολουθήσει ο εκπατρισμός της και ο νόστος της με τη Μεταπολίτευση.
Ένα παιδί, ο Μάρκος, που γεννήθηκε με τη φερόμενη ως  Απελευθέρωση  και  μεγάλωσε  στη  μετεμφυλιακή επαρχία, που πέρασε τη νιότη του στη μεταλλασσόμενη Αθήνα της δεκαετίας του  ́60 και ανδρώθηκε την περίοδο της Επταετίας, μας δίνει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στίγμα των εποχών αυτών.
Οι δύο αυτοί βασικοί πρωταγωνιστές ξεκινούν σχεδόν από την ίδια αφετηρία, σε διαφορετικές όμως ηλικίες, η Ρόη ενήλικη και ο Μάρκος βρέφος. Θα ακολουθήσει ο καθένας τη δική
του δύσκολη διαδρομή και θα συναντηθούν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του  ́80 με την ολοκλήρωση της «εθνικής συμφιλίωσης».
Ο Ευθύμιος Ματσούκας γεννήθηκε το 1944 στην Ελάτεια Λοκρίδος.  
Από το 1960 ζει στην Αθήνα. Τελείωσε την ΑΣΟΕΕ και τη ΣΕΛΕΤΕ. Εργάστηκε αρχικά στον ιδιωτικό τομέα και κατόπιν δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συνταξιούχος πλέον
, ασχολείται με τη συγγραφή. Το Ζήτημα εξουσίας ή Κωπηλασία στον Αχέροντα  είναι το δεύτερο βιβλίο του. Από τις εκδόσεις Σαββάλας κυκλοφορεί επίσης το πρώτο βιβλίο του με τίτλο Η γιαγιά μας η Δραχμή  (2010).