Επιλογές

Άσκηση 6

Στην αγορά ενός αγροτικού προϊόντος η συνάρτηση ζήτησης είναι QD = 300-4P και η συνάρτηση προσφοράς είναι QS = 150+6P.  

Δ1. Να υπολογισθεί η τιμή ισορροπίας και η ποσότητα ισορροπίας στην αγορά του προϊόντος. (Μονάδες 3)

Δ2. Επειδή η τιμή ισορροπίας είναι πολύ μικρή και δεν εξασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών το κράτος αποφασίζει να επιβάλλει κατώτατη τιμή πώλησης PK που είναι μεγαλύτερη από την τιμή ισορροπίας. Να υπολογίσετε την PK,  αφού λάβετε υπόψη σας ότι το δημιουργούμενο πλεόνασμα της αγοράς από την επιβολή της ανωτέρω τιμής ανέρχεται στις 100 μονάδες προϊόντος. (Μονάδες 7) 

Δ3. α. Ποια είναι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αφού το κράτος αγοράζει από τους παραγωγούς το πλεόνασμα στην τιμή παρέμβασης; (Μονάδες 3)

β. Αν το κράτος βρει τρόπο και διαθέσει σε αγορές του εξωτερικού 40 μονάδες εκ του πλεονάσματος στην τιμή των 15€ και 60 μονάδες εκ του πλεονάσματος στην τιμή των 12€  ποια είναι η τελική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού;  (Μονάδες 5)

Δ4. Αν στην αγορά συμμετέχουν 100 όμοιοι παραγωγοί, α. ποια είναι η μεταβολή των συνολικών εσόδων κάθε παραγωγού από την επιβολή κατώτατης τιμής πώλησης; (Μονάδες 4)

β. ποια ποσότητα προσφέρει ο κάθε παραγωγός πριν και μετά την παρέμβαση του κράτους στην αγορά του προϊόντος; (Μονάδες 3)

Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας. Συνεχίζοντας τη χρήση αυτού του ιστότοπου, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies. More details…