Επιλογές

Επιστημονική Ημερίδα: "Οικονομικός εγγραμματισμός: Ελλάδα 1927-2017"

  • Μαϊ 04, 2018

Στην Επιστημονική Ημερίδα η οποία διεξήχθη την Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018, στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα και διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έγιναν εισηγήσεις από:
# κα Χαρά Μαγουλά - Επιστημονικό Σύμβουλο ΥΠΠΕΘ, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, με θέμα:
"Οικονομικός εγγραμματισμός: Ελλάδα 1927-2017" όπου περιέγραψε τη διαχρονική εξέλιξη των οικονομικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
# κο Παναγιώτη Λιαργκόβα, Καθηγητή Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα:
“Η αναγκαιότητα της Οικονομικής Εκπαίδευσης.” όπου αναφέρθηκε στη σημασία κατανόησης των οικονομικών εννοιών από τους πολίτες και σημείωσε ότι τα οικονομικά μαθήματα δεν θα πρέπει να απευθύνονται μόνο στους μαθητές που θα ακολουθήσουν οικονομικές σπουδές, αλλά σε όλους τους μαθητές.
# κο Παντελή Τέντε, Σχολικό Σύμβουλο Οικονομολόγων, Πρόεδρο ΕΟΕΔΕ, με θέμα:
“Η επίδραση της διδασκαλίας της Οικονομικής Επιστήμης, ως διακριτού και αυτοτελούς επιστημονικού αντικειμένου στο Λύκειο, στη μόρφωση και τη γνώση” όπου μεταξύ των άλλων ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των επιστημονικών αντικειμένων, να υπάρχει δηλαδή αντιστοιχία επιστήμης και μαθήματος. Αυτό για να μην προκαλείται σύγχυση, αταξία και έλλειψη συστηματοποίησης των γνώσεων που θα διδαχθεί ο μαθητής. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η μάθηση και κατανόηση της Οικονομικής Επιστήμης στο Λύκειο ως διακριτό αντικείμενο.
# κο Χρήστο Τερζόπουλο, Πρόεδρο ΕΟΕΔΕ Πελοποννήσου, με θέμα: “Οικονομική Εκπαίδευση και Πολιτειότητα”, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της οικονομικής εκπαίδευσης για την απόκτηση εκείνων των χαρακτηριστικών που οφείλει να διαθέτει ένας πολίτης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
# κο Γιώργο Καμαρινό, Γραμματέα ΕΟΕΔΕ Αθήνας με θέμα:
"Η αναγκαιότητα της οικονομικής εκπαίδευσης στις μικρές ηλικίες. Ο ρόλος του σχολείου - Προτάσεις διδασκαλίας", όπου εκτός των άλλων , παρουσίασε με τη χρήση διαγραμμάτων τη συσχέτιση της οικονομικής εκπαίδευσης των νέων με το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης διαφόρων χωρών.
# κο Γιώργο Δρέτα, Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΕΔΕ με θέμα:
"Η σπουδαιότητα της διδασκαλίας των Οικονομικών μαθημάτων στη Βθμια Εκπαίδευση και η θεμελιώδης σημασία της στην πορεία προς τον οικονομικό εγγραμματισμό των αυριανών πολιτών" όπου τόνισε την αναγκαιότητα της οικονομικής εκπαίδευσης, η οποία είναι περισσότερο αποτελεσματική σε μικρότερες ηλικίες, οπότε και η προσωπικότητα κάθε ατόμου βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της εξέλιξης. Εξάλλου για πολλούς μαθητές, τα οικονομικά που μαθαίνουν στο λύκειο θα είναι όλα τα οικονομικά που θα γνωρίζουν ως ενήλικες.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Πετρόπουλος (και εκ μέρους του αν. Υπουργού κου Αλέξη Χαρίτση), ο κος Βαγγέλης Παπαγιαννάκης, Σχολικός Σύμβουλος Οικονομολόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο κος Παύλος Κρανιώτης, Α΄Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Τη συζήτηση συντόνισε η κα Έφη Δημοπούλου, Γραμματέας ΕΟΕΔΕ Πελοποννήσου.

Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας. Συνεχίζοντας τη χρήση αυτού του ιστότοπου, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies. More details…